Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Η τέχνη ταξιδεύει στο Αιγαίο» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά




Παρουσιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών του Αιγαίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η έκθεση με τον τίτλο ''Η τέχνη ταξιδεύει στο Αιγαίο'' που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'', την Πρόεδρο του Συλλόγου Ειρήνη Μαμάη και το Γιώργο Μαμάη διήρκησε από 1 έως 7 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Άνδρο, στο Μόντρεαλ του Καναδά, στη Κωνσταντινούπολη και στο Κατάρ. Στα λαμπερά εγκαίνια παρευρέθησαν πρέσβεις, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος πνευματικών ανθρώπων.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καταξιωμένοι δημιουργοί: ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΥΦΑΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΟΥΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ, ΚΟΡΙΝΝΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ, ΑΚΗΣ ΤΟΠΑΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΟΥΛΗ ΡΑΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΕΡΗ, ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΙΝΙΚΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΕΛΛΟΥ, ΜΙΛΤΟΣ ΜΑΜΩΝΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΕΜΠΕΚΑ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ, ΕΛΕΝΗ ΛΕΣΓΙΔΟΥ, ΕΥΑ ΚΑΜΙΝΑΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΟΔΙΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΕΛΕΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΜΒΟΥΛΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ, ΕΦΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, ΒΟΥΛΑ ΡΕΜΠΟΥΣΚΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΗ ΡΕΜΠΟΥΤΖΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΙΛΙΑΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΒΑΛΑ-ΣΙΑΤΟΥ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΜΑΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΚΟΛΙΤΣΑ, ΤΑΝΙΑ ΛΙΤΕΡΙΝΑ, ΤΟΥΛΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΎΔΗ, ΝΟΤΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΤΑΘΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΜΑΓΔΑ ΜΑΤΑΛΙΩΤΑΚΗ -ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ, ΦΙΛΙΑ ΑΥΔΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΤΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΚΟΣ, ANATOLIOU DARTCHΟUK, MAΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΥΦΑΝΤΗ, ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΓΚΟΝΗ, ΚΙΚΗ ΚΩΣΤΑΙΝΑ, ΒΕΡΑ ΚΟΥΡΟΥΝΑΡΧΗ, ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ.

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επιμελήθηκε την έκθεση επισημαίνει πως στην τέχνη των δημιουργών: «Η εικαστική αλήθεια με γόνιμη φαντασία εισάγει τους θεατές στη μυσταγωγία της γης και θάλασσας του Αιγαίου όπου οι ανασυρμένες μνήμες δένουν με τα έντεχνα πρότυπα. Η πυκνότητα της χρωματικής ύλης τους οδηγεί στην ιδεογραφική διατύπωση της οπτικής εμπειρίας. Στην παρούσα κατάθεση τους μέσω της τεχνικής που ακολουθούν η συγκεκριμένη θεματολογία του Αιγαίου Πελάγους τους παραπέμπει εκπρόθεσμα στην αποκάλυψη του μυστηρίου της περιοχής και στη διείσδυση στον εσωτερικό πλούτο του υγρού στοιχείου.

Μέσα από ανεπανάληπτους συνειρμούς επιτρέπουν να αναδύεται συμβολιστικά η αφετηρία του θαλάσσιου κόσμου με εκφραστικότητα .Συνδυάζουν παραστατικά κωδικοποιημένες σχηματοποιήσεις με έντονο επίπεδο χρωματικής διαύγειας. Ταυτίζοντας τις ιδέες της ζωής και της τέχνης δημιουργούν εννοιακά τοπία, συλλήψεις και παραστάσεις που ξεκινούν από ένα ιδιότυπο ρεαλισμό με συμβολικές προεκτάσεις. Μέσα από τις ανατομικές μελέτες φτάνουν συχνά σε γραφικές επεξεργασίες που έχουν κύριο στοιχείο τα πλαστικά χρώματα που διαγράφουν ευφρόσυνες ζωτικές τροχιές με σημειολογική υφή. Οι συλλήψεις τους κυμαίνονται ανάμεσα στα ιδεογράμματα της λεπτομέρειας και στα συμπλέγματα των εμφορούμενων απεικονίσεων.''


Πολιτιστικός Σύλλογος, Κουμάρι Άνω Γαυρίου,
Δήμου Υδρούσας Άνδρου.
Τηλέφωνο: 22820-71467
e-mail: eirini_mamai@yahoo.gr

2 σχόλια:

  1. Eτοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς τα νέα πολιτιστικά δρώμενα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’TO ΣΚΟΥΜΠΙ’’

    Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παρουσίες του τα τελευταία χρόνια στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά , στο Κέντρο τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας , στα πλαίσια του φεστιβάλ εικαστικών τεχνών Αθηνών, στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, στο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών, σε νησιά του Αιγαίου αλλα και τις διεθνείς εμφανίσεις του στη Κωνσταντινούπολη και σε μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής ο πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος ‘’Το Σκούμπι’’ οργανώνει νέες εξορμήσεις με εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας ,στο χώρο τέχνης του Γυμνασίου στο Γαύριο της Ανδρου και στο χώρο ‘’La maison de Grek ‘’στο Παρίσι. Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του το’’ Σκούμπι’’ εκτός από τις έκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας και κατασκευών διεξάγει συμπόσια και συνέδρια τέχνης . Στις σημαντικής σημασίας πολιτιστικές δραστηριότητες του εκτίθενται εκτός των έργα αρκετών σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων και Διεθνών δημιουργών και πίνακες από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και άλλων χωρών, με ειδικα αφιέρωματα στους Χαλεπά, Παρθένη, Γκύζη, Τσαρούχη, Εγγονόπουλο και Γαίτη και άλλους. Οι επιμελητές των εκθέσεων Λεόντιος Πετμεζάς και Γιώργος Μαμάης σε συνεργασία με τη πρόεδρο του ‘’Σκούμπι’’ Ειρήνη Μαμάη προσεγγίζουν θεωρητικά τις εικαστικές καταθέσεις και αντιπαραθέσεις των δημιουργών ενώ δίνουν διαλέ ξεις για την ιστορία της τέχνης με αναφορές στη συμβολή της πολιτισμικής παράδοσης στη διάρκεια των αιώνων . Επίσης γίνονται αναδρομές την αρχαία ζωγραφική μέσα από τη προβολή slides . Oι εισηγήσεις τους μέχρι σήμερα προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού καθώς βασίζονταν σε νεωτεριστικά δεδομένα. Στο χώρο διεξαγωγής των δρώμενων τέχνης και πολιτισμού ακούγεται μουσική του Αιγαίου ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τοπικά προϊόντα. Κάθε έκθεση ελκύει την προσοχή του φιλότεχνου κοινού και των ελληνικών και των διεθνών ΜΜΕ γιατί ουσιαστικά συμβάλει στην άμεση προβολή των καταξιωμένων δημιουργών και στη ανάδειξη και προώθηση των καινούργιων τάσεων και σχολών της εικαστικής απόδοσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο εικαστικό δρώμενο τέχνης και πολιτισμού από το ΣΚΟΥΜΠΙ.

    Ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος «Το Σκούμπι» της Άνδρου μετά τις δύο σημαντικές παρουσίες του στο χώρο τέχνης του ιστορικού Παλιού Ελαιοτριβείου στο Ανω Γαύριο της Ανδρου και παράλληλα στο γνωστό πύργο τέχνης Μπριολέ στο Παρίσι που παρουσίασε το Φετινό καλοκαίρι στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών του Αιγαίου καλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες,αγιογράφους, κατασκευαστές ψηφιδωτού, βιτρό, κοσμήματος και άλλους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετάσχουν στη νέα εκθεση που θα παρουσιάσει στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά από 25 εως 30 Σεπτεμβίου 2012. με τίτλο «Η τέχνη ταξιδεύει στο Πειραιά''
    Στην έκθεση θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στους κορυφαίους
    δημιουργούς Γκύζη, Λύτρα, Ροϊλό,Παρθένη, Γκίκα, Παπαλουκά,
    Αργυρό, Μόραλη, Τσαρούχη, Γαΐτη.και άλλους.
    Την έκθεση θα επιμεληθεί και θα προλογίσει ο θεωρητικός-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.
    Ο σύλλογος ''Το Σκούμπι'' στη μακρόχρονη πορεία του μέσα από εκθέσεις και Φεστιβαλ ανα τον κόσμο εχει παρουσιάσει το εργο των σημαντικότερων εκπροσώπων του εικαστικού χώρου,αποφοίτων ανωτατων σχολών καλών τεχνών,καθηγητών,μελών σε ελληνικούς
    και διεθνείς οργανισμούς τέχνης και διακεκριμένων δημιουργών.
    Tα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε σύγχρονους και νέους ταλαντούχους δημιουργούς να εκθέσουν και να προβάλουν την εικαστική εργασία τους μεσα απο σπονδυλωτές εκθέσεις.
    Οι εικαστικές παρουσίες του συλλόγου ειναι συχνα θέματα στα ελληνικά και διεθνή εντυπα και ηλεκκτρονικά ΜΜΕ που τα εχουν καταγράψει ως '' σημαντικά δρώμενα τέχνης και πολιτισμού'',''εξαιρετικά happenings και events'','' πολυδιάστατες performances με ιδιότυπο concept και εκπληκτικό project''.
    Γιά κάθε πληροφορία για την έκθεση επικοινωνήστε με τη πρόεδρο σου συλλόγου ''Το Σκούμπι'' κα Ειρήνη Μαμάη στο τηλέφωνο 22820 71467.

    ΑπάντησηΔιαγραφή