Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η Τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει στην Πάρο

Ο πολιτιστικός Σύλλογος ''Το Σκούμπι'' σας προσκαλεί στα εγκαίνια του εικαστικού φεστιβάλ με τίτλο ΄΄Η τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει΄΄ το Σάββατο 8 Μαϊου 2010 και ώρα 20.00 στην αίθουσα τέχνης Άγιος Αθανάσιος στην Νάουσα Πάρου.
Την έκθεση ζωγραφικής προλογίζει ο ιστορικός τέχνης κ. Λεόντιος Πετμεζάς.

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Επιμέλεια έκθεσης: Λεόντιος Πετμεζάς
Ειρήνη Μαμάη
Γιώργος Μαμάης

Διάρκεια έκθεσης: 8 έως 12 Μαϊου 2010
Ώρες επίσκεψης: 11.00 - 13.00
& 17.00 - 20.00

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

Πολιτιστικός Σύλλογος, Το Σκούμπι
Κουμάρι Άνω Γαυρίου Δήμου Υδρούσας Άνδρου.
Τηλέφωνο: 22820-71467
e-mail: eirini_mamai@yahoo.gr

3 σχόλια:

  1. O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα παρουσιάσει την έκθεση του Εικα στικού Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Παλλήνη.

    Συνεχίζοντας το ενδιαφέρον ταξίδι του στα δρώμενα της υψηλής τέχνης το Διε θνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου της Ανδρου θα παρουσιάσει στα πλαισια του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αττικής στο γνωστό χώρο τέχνης ''INVEST'' της οδού Τήνου και Παλλάδος στη Παλλήνη την έκθεση ’’Η τέχνη του Αιγαίου τα ξιδεύει ‘’που διαρκεί από 26-30 Μαίο υ 2010 και διοργανώνεται από το Πολιτιστι κό Σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'' της Ανδρου, τον Γιώργο και την Ειρήνη Μαμάη . Στο εξαίρετο αυτό συμβάν που προεκτείνεται κάθε χρόνο σε ολο και περισσότερα νησιά του Αιγαίου πελάγους και σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχί ζεται η γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της πολιτιστικής ανέλιξης της σύγχρονης Τέχνης .
    Την εικαστική κατάθεση της έκθεσης θα προσεγγίσει θεωρητικά τη βραδιά των εγκαινίων ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων : ‘’Πρόκειτε για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας για την εικαστική προσέγγιση που ως αξιοσημείωτο hapening παραθέτει τις ομοι ότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις υπάρχουσες τεχνοτροπίες μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς ,επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές προσμί ξεις και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση μέσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ενα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων. Η διαπραγμάτευση στο συγκεκρι μένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής αίσθητι κής..
    Το καθαρά προσωπικό στυλ των δημιουργών με διάχυτη ακτινοβολία μεταφέρει ατέρμονα και εντάσει διαδικασίες και διαβήματα σε μια άποψη με πληρότητα και εκλεκτιστικό διαλογισμό με ελεύθερη αλλά ενδεικτική θεματολογία.’’
    Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι από καλλιτεχνική επιτροπή πίνακες των καταξιωμένων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών: Γιούλης Ράνιου, Ειρήνης Μαμά η, Λεόντιου Πετμεζά ,Εφης Ρουσογιαννάκη, Στέλλας Πέτροβα, Μαρίβα Ζαχά ρωφ, Ευγενίας Μαστοράκη, Ιουλίας Τριανταφύλλη, Κατερίνας Χριστοπούλου, Αθη νάς Πέτρου,Καρατζιούνη, Γκέρτα Καζάκου,Βενετίας Τσατίρη,Νάσιας Παπανικο λάου, Αναστασίας Βαμβακίδη ,Κυριακής Μούζου ,Αννας Πολυκανδριώτη Βασιλι κής Βεβελέκα- Φωτίου,και Κατερίνας Υφαντή .
    Επίσης με εικαστικά επιτεύγματα τους συμμετέχουν στην έκθεση παιδιά με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ικανότητες από το Δήμο Πάρου.
    Το Φεστιβάλ του Αιγαίου στη μακρόχρονη πορεία του είναι από τους λίγους εικα στικούς θεσμούς της Ελλάδας που έχει αναδείξει αρκετούς νέους δημιουργούς και βέβαια έχει ασχοληθεί με πολλούς αναγνωρισμένους ενώ κινείτε διαρκώς σε διεθνή Επίπεδα με εκθέσεις ανα τον κόσμο όπως το περσινό καλοκαίρι που παρουσιάστη κε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Για τις εκθέσεις του εχουν γράψει εγκωμιαστικά σχόλια επιφανείς Ιστορικοί τέχνης όπως ο Δημήτρης Παπαστάμος,ο Αλέξανδρος Ξύδης, η Αγγέλα Ταμβάκη,η Ελένη Βακαλό και άλλοι.
    Τη φετινή θερινή περίοδο εκτός από τα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών στη Βουλγαρία και στη Κωνσταντι νούπολη στα πλαίσια της ανακήρυξης της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώ πης.
    Η παρούσα έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιστορικός τέχνης,συνεργάτης του ΣΚΟΥΜΠΙ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ στα Δρωμενα Τέχνης και Πολιτισμού ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΕΧΝΗΣ ‘’8 ΔΥΤΙΚΑ’’

    Ο φορέας προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών ART WAY, μετά τη τεράστια επιτυχία των καλοκαιρινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων του σε μέρη της Ελλάδας και τη μεγαλειώδη επιτυχημένη έκθεση που εντάχθηκε στα Δρώμενα του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει νέα ΠΟΛΥΔΙΆΣΤΑΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με διακεκριμένους δημιο...υργούς, στον Πολυχώρο Τέχνης '' 8 Δυτικά'' (Λεωφόρο Καβάλας 387), από 15-30 Νοεμβρίου 2010.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Νοεμβρίου 2010 με προσέγγιση στα έργα των δημιουργών από τον Ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά ενώ παράλληλα τις επόμενες μέρες θα διδάξει ιστορία τέχνης με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση.

    O Λεόντιος Πετμεζάς που συμβάλει θεωρητικά στη διοργάνωση της έκθεσης και συμμετέχει σ αυτή με δύο βραβευμένα εργα του παρατηρεί πως :‘’ Oι συγκεκριμένες καταθέσεις των καλλιτεχνών , θεματολογικά αναπαράγουν την ατμοσφαιρικότητα της έμπνευσης και αποκαλύπτουν τη κινητικότητα της παλμικότητας απέναντι στην απόδοση της γραφής . Η τεχνική τους προσδίδει στα έργα μια εντυπωσιακή χροιά αντανακλάσεων που η διαπραγμάτευση της από τελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής για την εποχή που ζουμε αίσθησης. Μέσα από εικονογραφημένες συνταγές προβάλλουν το σχέδιο , το χρώμα και την εικόνα . Με δεξιοτεχνία κατατάσσουν την απόλυτη τεχνική τους στη φαντασιακή διείσδυση. Προκαλούν άλλωστε για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εκφανση που ιστορεί εννοιακούς συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως.
    Η κατασκευαστική αλήθεια του κάθε δημιουργού συνίσταται σε ιδιότυπα συμπλέγματα με στυλιστικές διαστάσεις που ενέχουν μια ποικιλία υλικών . Περιγράφουν ακόμη συνειρμούς με αβρότητα ενώ ιδιοσημαίνουν μυθικές καταστάσεις μέσα από το θρυλικές διακυμάνσεις που ιχνηλατούν τη περιδιάβαση αλλά και τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία η φλόγα της τεχνικής τους αποτελεί ειδική περίπτωση για μια ενδότερη ανάλυση και φυσικά για μια ενδοσκοπική μελέτη. Ο θεατής ανακαλύπτει γρήγορα το μεγαλείο της δυναμικότητας στις τυπώσεις αυτές που διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές.Κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίσει τη φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας της μορφική ανάπλαση με ιδεογράμματα απέναντι στο παιχνίδισμα της σκιάς. Με πηγαίο και αξεπέραστο ύφος ολοι τα επιτεύγματα της έκθεσης ευδιάκριτα φανερώνουν εμφανή στοιχεία από διαφορετικές περιόδους που αγγίζουν περισπούδαστα την ουσία της περιβαλοντολογικής υφής και των δεδομένων που αναπαράγονται επεισοδιακά ανοίγοντας διόδους στη διαχρονικότητα . Η ζωτικότητα σαν ιδέα και διαλεκτική σχέση στις παρούσες συλλήψεις εναλλάσσει την αντιδιαστολή του πεπερασμένου μεταλλάσοντας την σε ευρηματική, διαδραστική, μετουσιωμένη και αναλλοίωτη δραστικά σύνθεση ενώ εισάγει στην υπόσταση των έργων το απαιτούμενο οριακό βάρος.’’

    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑΝΟΣ
    ΒΟΛΤΕΡΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
    ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
    ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΚΑΜΠΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
    ΚΙΟΥΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    ΚΟΕΝ ΝΤΑΝΙΕΛ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
    ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΜΑΣΤΩΡΗ ΣΟΦΙΑ
    ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
    ΠΕΤΣΙΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ
    ΠΙΤΙΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
    ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΡΙΑ
    ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
    ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
    ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
    ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΣΤΥΛΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
    ΤΖΙΑΡΑ ΝΕΛΛΗ
    ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ
    ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νέα Διεθνής Εκθεση''Η ΤΕΧΝΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟ''

    Ο καταξιωμένος επί πολλά χρόνια στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος της Ανδρου ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'' στα πλαίσια της συνέχισης των διακεκριμένων και θεσμικών δραστηριοτήτων του ανα τον κόσμο του και μετά την τεράστια επιτυχία που αποκόμισε από τη καλοκαιρινή έκθεση του στη Μύκονο και τη Πάρο οργανώνει νέα ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ από 24-30 Σεπτεμβρίου 2011 στη Πάρο στο γνωστό χώρο τέχνης ''Α. Αθανάσιος '' στη περιοχή της Νάουσας Πάρου.
    Αξίζει να σημειωθεί πως οι προηγούμενες φετινές έκθεσεις θεωρήθηκαν απο τα ΜΜΕ,τα sites και τα Blogs ''τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα του καλοκαιριού 2011'',και καταγράφτηκαν ως'' ξεχωριστά καλλιτεχνικά events,performances και happenings'' .Τα πρωτοποριακά δρώμενα τέχνης τίμησαν με τη παρουσία τους πλήθος φιλότεχνων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Σε ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου διαβάσαμε επίσης πως ''τέτοια τεράστια κοσμοσυρροή δεν παρατηρήθηκε σε άλλες εκθέσεις τα τελευταία χρόνια '', και οτι ''Οι συγκεκριμένες έκθεσεις στάθηκαν τουριστικός πόλος έλξης σε μια διαφορετική από άλλες χρονιές θερινή περίοδο''.
    Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν καλλιτέχνες ,πνευματικοί άνθρωποι, προσωπικότητες του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου,πολιτικοί παράγοντες του τόπου που θαύμασαν τους εξαιρετικούς πίνακες των σύγχρονων καλλιτεχνών ,με τις ενότητες των αφιερωμάτων στους κορυφαίους μύστες:Τσαρούχη,Ροιλό,Λύτρα,Παπαλουκά,Γαίτη,Μόραλη,Γκύζη,Αργυρό,Μαυροειδή,Τέτση και άλλους .
    Την έκθεση κάλυψαν φωτογραφικά και διεθνή Πρακτορεία ειδήσεων.
    Οι εικαστικές καταθέσεις απέσπασαν θετικά και εγκωμιαστικά σχόλια από το διάσημο σχεδιαστή μόδας Γιάννη Γαλάτη,τους διεθνείς Ιστορικούς τέχνης Kάτια Velonia -Dardano,Plamen Bonem ,Marian Alex και από πολλούς άλλους.

    Στη νέα έκθεση της Πάρου η θεματολογία ηταν ελεύθερη.
    Λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι δημιουργοί διαφόρων ειδικοτήτων όπως ζωγράφοι ,γλύπτες,αγιογράφοι, κατασκευαστές και άλλοι .
    Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ειρήνη Μαμάη επέλεξε τα έργα των δημιουργών σε συνεργασία με επιτροπή επιφανών Ιστορικών Τέχνης της οποίας προίσταντο οι Ιστορικοί Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και Γιώργος Μαμάης.
    Στην έκθεση συμμετέχει με βραβευμένα έργα της και η Πρόεδρος του ''ΣΚΟΥΜΠΙ'' κα Ειρήνη Μαμάη

    ΑπάντησηΔιαγραφή