Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Καλοκαίρι 2010

24-7 Νησιώτικη βραδιά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Άνω Γαυρίου

31-7 Εγκαίνια ζωγραφικής στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γαυρίου

2-8 Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και χειροτεχνίας

3-8 Βραδιά μαγειρικής στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γαυρίου

21-8 Λαϊκή ρεμπέτικη βραδιά στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γαυρίου

16/17-9 Πανηγύρι Αγίας Σοφίας στο Άνω Γαύριο.

Πολιτιστικός Σύλλογος, Το Σκούμπι
Κουμάρι Άνω Γαυρίου,
Δήμου Υδρούσας Άνδρου.
Τηλέφωνο: 22820-71467
e-mail: eirini_mamai@yahoo.gr

2 σχόλια:

  1. Με επιτυχία έγινε και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών του Αιγαίου της Ανδρου από το σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ''

    To Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος ‘’ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ’’ παρουσιάζει και φέτος στη νησιωτική Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2010 δύο κύριες εκθέσεις εικαστικών και αγι ογραφίας με καταθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων Ελλήνων και Διεθνών δημιουρ γών παράλληλα με εκθέσεις φωτογραφίας, παιδικής ζωγραφικής, μαγειρικής, λαο γραφίας στο χώρο τέχνης του Γυμνασίου στο Γαύριο της Ανδρου.
    Συνεχίζοντας το σημαντικό πολύχρονο ταξίδι του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού το ‘’ΣΚΟΥΜΠΙ’’ διανύει τα τελευταία χρόνια εν διαφέρουσες διαδρομές που χάραξαν το πλέον σύγχρονο και μοναδικό τρόπο επι κοινωνίας με το φιλότεχνο ευρύ κoινό .
    Στις διαδοχικές σπονδυλωτές εκθέσεις εκτίθενται αποκλειστικά αυθεντικά έργα τέχνης και οι εκθέσεις του προβάλλονται σε sites,blogs στο ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ .Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές οι εκθέσεις του θεωρούντε εφάμμιλες με τις εκθέσεις των ιδρυμάτων Γουλανδρη και Κυδωνιέως.
    O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που μαζί με τη πρόεδρο του ΣΚΟΥΜΠΙ Ειρήνη Μαμάη διοργανώνουν το Φεστιβάλ επισημαίνει πως :’’H οσμωτική μέθεξη που δημιουργεί ως εικαστικός θεσμός το Φεστιβάλ προέρχεται από την εξέλιξη των θέσεων στην δημιουργία που τολμούν οι εξαίρετοι καλλιτέχνες που συμμετέ χουν . Στις εκθέσεις συνυπάρχουν πολλές μορφές απόδοσης :ζωγραφική, γλυπτική, υαλογλυπτική, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτά, φωτογραφία, κολάζ, αγιογραφία και συνθέσεις που αξιοποιούν τομές ενδυναμώνοντας την αισθαντικότητα της προοπτικής . Σε κάθε έκθεση οι δημιουργοί συμμετέχουν με διαφορετικά έργα τους ενώ ανανεώνονται οι συμμετοχές που πάντα επιλέγοντε από επιτροπή κορυφαίων ιστορικών τέχνης και πνευματικών ανθρώπων. Οι πρωτότυποι ρυθμοί του Φεστιβάλ για την Ελλάδα εχουν σταθεί παράδειγμα και έναυσμα για τη δημιουργία παρόμοιων εκθέσεων και αποτελούν σχολή προσέγγισης και προβολής του σύγχρονου δημιουργού. Ετερόκλητες ομοιογένειες δημιουργούνται από τη σύζευξη των καλλιτεχνών και στη παρούσα εικαστική κατάθεση.
    Η ενότητα των έργων τους προέρχεται από το συνδυασμό της εννοιακής συνει δησιακής συγκυρίας με το ρεαλιστικό στοιχείο που επιδιώκουν οι συγκεκριμένοι δημιουργοί. Μέσα από νεωτεριστικές και πρωτότυπες προσεγγίσεις δένουν ευπρόσδεκτα ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις σε γραμμικές ματιέρες με αλλοτε αφαιρετικές εικόνες και άλλοτε από τυπώνοντας μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας.’’
    Οι αγιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση αγιογραφίας στο Ναό της Αγ.Σοφίας στο Ανω Γαύριο είναι οι:Μ.Κοττά, Ι.Ντούρου, Ε.Τεντόμα, Αφροδίτη Πατίκα, Κ. Μπόκος, Γ.Φυτίλης, Καίτη Μωραίτη, Β.Μαντέλου, Ε.Τούντα, Ζηνοβία Μπίμπα, Μ. Ναντιρασβίλ .
    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο χώρο τέχνης του Γυμνασίου στο Γαύριο είναι oι:Στέλλα Κοντοτσίτα,Γκέρτα Καζάκου,Ειρήνη Μαμάη,Ζεράρ Μενίγκου, Π.Μωραίτης,Βασιλική Μαντέλου,Ερρίκος Μαμαλάκης,Καλιόπη Μαυρογόννατου, Καίτη Μωραίτη,Ισιδώρα Ντούρου,Στέλλα Πέτροβα,Πέτια Δημή τροβα,Τζέκος Παύλοφσκι,Μαρία Παππά ,Ειρήνη Πέννα,Δήμος Πατρίδης, Πέτρος Παπαποστόλου, Ιωάννης Παράσχος,Γιούλη Ράνιου,Εφη Ρουσογιαννάκη,Δώρα Σκουτέρη,Ελένη Αρματά,Μαρία Σιδέρη,Μαριολή Υψηλάντη,Διαμαντής Τσίτουρας,Κωνσταντίνος Φωκάς,Χοτ Λάινε ,Δημήτρης Φακίς,Β.Μαντέλου,Μελίνα Αποστολίδου,Χριστίνα Αγγέλα,Υβόνη Αγιούπ,Αντώνης Απέργης,Μαρία Βουμ- βουλάκη,Ηλίας Γιαννούλης,Δανάη Γραμμένου, Κωνσταντίνος Γεωργαλίδης,Ελενα Γιέλσιν,Γ.Γεωργακόπουλος.
    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ έγινε το λαικό πανηγύριπου ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του δημιουργού Ν.Ζούρα-Καμπεράκη και η ομιλία της Ουρανίας Νίκα-Λούπεση για τα ήθη και έθιμα της Ανδρου. Συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες του ΣΚΟΥΜΠΙ εστειλαν πολιτικές προσω πικότητες και ο Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.
    Οι έκθεσεις είναι ανοικτές καθημερινά τις ώρες λειτουργίας των χώρων.
    Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με το πανηγύρι στις 17 Σεπτεμβρίου στο Ναό της Αγ.Σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών του Αιγαίου ‘’Η τέχνη ταξιδεύει με Ελληνικά χρώματα‘’ στην Κωνσταντινούπολη.

    To Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών του πολιτιστικού συλλόγου ‘’ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ’’ της Ανδρου με τίτλο ‘’Η τέχνη ταξιδεύει με Ελληνικά χρώματα‘’ συνεχίζει τη αξιόλογη καλλιτεχνική παρουσία του μετά τη νησιωτική Ελλάδα στη Κωνσταντινούπολη με μια νέα μεγαλειώδη έκθεση εικαστικών και αγιογραφίας με καταθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων Ελλήνων και Διεθνών δημιουργών που ανήκουν στο δυναμικό του Συλλόγου.
    Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 εως τις 25Νοεμβρίου 2010 στο χώρο τέχνης της εκκλησίας του Αγ.Βασιλείου τελεί υπο την Αιγίδα του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κοινότητας της Κων/πολης.
    Συνεχίζοντας το σημαντικό πολύχρονο ταξίδι του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού το ‘’ΣΚΟΥΜΠΙ’’ διανύει αποκλειστικά ενδιαφέ ρουσες διαδρομές που χάραξαν το πλέον σύγχρονο και μοναδικό τρόπο επι κοι νωνίας με το φιλότεχνο ευρύ κoινό .
    Οι διαδοχικές σπονδυλωτές εκθέσεις που προβάλλονται σε sites,blogs στα ελληνι κά και διεθνή ΜΜΕ εκτίθενται αποκλειστικά αυθεντικά έργα τέχνης και οι εκθέσεις του ΜΜΕ ενώ θεωρούντε εφάμμιλες με τις εκθέσεις των ιδρυμάτων Γουλανδρή και Κυδωνιέως.
    O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που μαζί με τη πρόεδρο του ΣΚΟΥΜΠΙ Ειρήνη Μαμάη διοργανώνουν το Φεστιβάλ επισημαίνει πως :’’H οσμωτική μέθεξη που δημιουργεί ως εικαστικός θεσμός το Φεστιβάλ προέρχεται από την εξέλιξη των θέσεων στην δημιουργία που τολμούν οι εξαίρετοι καλλιτέχνες που συμμετέ χουν . Στις εκθέσεις συνυπάρχουν πολλές μορφές απόδοσης :ζωγραφική, γλυ πτική, υαλογλυπτική, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτά, φωτογραφία, κολάζ, αγιογραφία και συνθ σεις που αξιοποιούν τομές ενδυναμώνοντας την αισθαντικότητα της προοπτικής . Οι συλλήψεις συνειδητοποιούν το θεατή παρέχοντας τη γνώση της απτότητας και τη σχετικότητα στην υφή κάθε ματιέρας. Σε κάθε έκθεση οι δημιουργοί συμμετέχουν με διαφορετικά έργα τους ενώ ανανεώνονται οι συμμετοχές που πάντα επιλέγοντε από επιτροπή κορυφαίων ιστορικών τέχνης και πνευματικών ανθρώπων. Οι πρωτότυποι ρυθμοί του Φεστιβάλ για την Ελλάδα εχουν σταθεί παράδειγμα και έναυσμα για τη δημιουργία παρόμοιων εκθέσεων και αποτελούν σχολή προσέγγισης και προβολής του σύγχρονου δημιουργού. Ετερόκλητες ομοιογένειες δημιουργούνται από τη σύζευξη των καλλιτεχνών και στη παρούσα εικαστική κατάθεση.
    Η ενότητα των έργων τους προέρχεται από το συνδυασμό της εννοιακής συνει δησιακής συγκυρίας με το ρεαλιστικό στοιχείο που επιδιώκουν οι συγκεκριμένοι δημιουργοί. Μέσα από νεωτεριστικές και πρωτότυπες προσεγγίσεις δένουν ευπρόσδεκτα ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις σε γραμμικές ματιέρες με αλλοτε αφαιρετικές εικόνες και άλλοτε από τυπώνοντας μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας. Μεταφέρουν μια μνημονική διάθεση με αποσπασματικό κλοιό από ονοματογραφικές σωματογραφίες, έντεχνες συλλήψεις, εκλεκτιστικά ιδεογράμματα και ιδιότυπα νεφελώματα. Η πλήρης όσμωση των δυνάμεων προκαλείτε ευθύβολα από ένα δρώμενο ανεπανάληπτης ευκρίνειας που οδηγεί το θεατή στα μονοπάτια της εικαστικής μέθεξης.’’
    Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες του ΣΚΟΥΜΠΙ εστειλαν αρκετές πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες καθώς και ο Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.
    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή