Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 2010 στο συνεργάτη του ΣΚΟΥΜΠΙ κο Λεόντιο Πετμεζά

Το MEDIA GROUP NEAPOLIS στα πλαίσια του θεσμού ‘’ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
2010’’που έχει καθιερώσει τιμά φέτος το καταξιωμένο δημοσιογράφο-
Ιστορικό και θεωρητικό τέχνης κο Λεόντιο Πετμεζά για τη μακρόχρονη
επικοδομιτική και γόνιμη προσφορά του στη δημοσιογραφία, στη τέχνη
και στον άνθρωπο.
Η τιμητική διάκριση ανήκει στη κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο γνωστό Πολυχώρο Μπάτης (4ο
χλμ Καβάλας-Ν.Περάμου) στην αίθουσα OdysSea, στις 20 Φεβρουαρίου ημέρα
Σάβ βατο, στις 20.00μμ.

O Λεόντιος Πετμεζάς σύμφωνα με εγκυρα διεθνή λεξικά θεωρείτε ένας από
τους σημαντικότερους σύγχρονους ιστορικούς και Θεωρητικούς τέχνης.
Σπούδασε Νομικά ,Πολιτικές Επιστήμες ,Ιστορία τέχνης και ζωγραφική
ενώ μαθήτευσε κοντά σε κορυφαίους δημιουργούς. Έχει γράψει 5 βιβλία
και 17 θεατρικά έργα. Δοκίμια ,μελέτες, προσεγγίσεις και διατριβές του
για τη τέχνη δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και
παρουσιάζονται στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε γνωστούς
χώρους τέχνης ανά το κόσμο. Για τη ζωγραφική και τη πέννα του έχουν
γράψει εγκώμια επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης. Έχει
τιμηθεί για τη δημιουργία και τη προσφορά του. Έργα του έχουν κοσμούν
ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εκτεταμένες αναφορές για τη παρουσία
του υπάρχουν σε site του Ιnternet.
Επιμελείτε εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών. Διοργανώνει φεστιβάλ,
συμπό σια και πολιτιστικά happenings και events σε συνεργασία με
Δήμους, Νομαρχίες, Πρεσβείες, Υπουργεία και φορείς Πολιτισμού στη
Ελλάδα και στο Εξωτερικό που θεωρούνται μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.
Συχνά είναι εισηγητής και ομιλητής σε διεθνείς συναντήσεις για τη
τέχνη. Διδάσκει ζωγραφική και ιστορία τέχνης. Εργά ζεται ως
επιστημονικός και εικαστικός σύμβουλος.

4 σχόλια:

  1. O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα παρουσιάσει την νέα έκθεση του Εικαστικού Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Πάρο.

    Aπό το νησί της Πάρου ξεκινά φέτος το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου που τα δρώμενα της υψηλής τέχνης του το περσινό καλοκαίρι μετά τις επιτυχη μένες παρουσιάσεις σε μεγάλες πόλεις και σε νησιά του Αιγαίου έφτασαν μέχρι το Μόντρεαλ του Καναδά.
    Η φετινή πρώτη έκθεση με τίτλο ’’Η τέχνη του Αιγαίου ταξιδεύει ‘’που διαρκεί από 8-12 Μαίου 2010 διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥ ΜΠΙ'' της Ανδρου, τον Γιώργο και την Ειρήνη Μαμάη και με την ευγενική χορη γία του Δήμου Πάρου θα φιλοξενηθεί στο χώρο τέχνης ''Αγ.Αθανάσιος'' στη Να ουσα της Πάρου. Πρόκειτε για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας της εικαστικής προσέγγισης. Το αξιοσημείωτο hapening παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις υπάρχουσες τεχνοτροπίες μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς ,επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές προ σμίξεις και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις.
    Στο σημαντικό και εξαίρετο συμβάν που ξεπερνά τα όρια του Αθηναικού Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών και προεκτείνεται κάθε χρόνο σε ολο και περισσότερα νησιά του Αιγαίου πελάγους συνεχίζεται η γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της πολιτι στικής ανέλιξης της σύγχρονης Τέχνης .
    Την εικαστική κατάθεση της έκθεσης θα προσεγγίσει θεωρητικά τη βραδιά των ε γκαινίων ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων :
    ‘’Πρόκειτε για εικόνες δράσεων που αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμεσα την ιστορικότητα με την υποβλητική επιστέγαση των συμβόλων της διευθέτησης. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση σε άμ μεσους κώδικες σημαινόντων μεσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνεί δητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ενα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων.
    Η διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχω ρημένης ιδεογραφικής αίσθητικής. Με εικονογραφημένες συνταγές εκθέτει ονομα τογραφικές αξίες οπως το σχέδιο και το χρώμα που με δεξιοτεχνία κατατάσουν τη γραφή στην αναγνώριση του φαντασιακού.
    Η αυθεντικότητα στη δομή των συνθέσεων εκφράζει μια σύνδεση που προϋποθέτει τη συνείδηση του παραστατικού και τη διεργασία μιας προσφοράς με πρακτική από δοση προοπτικής. Με αμεσότητα τονίζει αποτελεσματικά τη ποιοτική τονικότητα και την αισθαντική τελείωση. Προκαλώντας μια ιδιομορφία με αρτιότητα προχωρά σε καθοριστικές διατάξεις με χαρακτήρα. Με ασίγαστο πάθος και στόχευση φέρνει σε πρώτο πλάνο την εποπτικότητα των στιγμών.
    Το καθαρά προσωπικό στυλ με διάχυτη ακτινοβολία μεταφέρει ατέρμονα επιτεύ γματα που εντάσουν διαδικασίες και διαβήματα σε μια ενδιαφέρουσα αναμφίβολα άποψη με πληρότητα και εκλεκτιστικό διαλογισμό με ελεύθερη αλλά ενδεικτική θε ματολογία.’’
    Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι από καλλιτεχνική επιτροπή πίνακες των καταξιωμένων και επιφανών καλλιτεχνών: Γιούλης Ράνιου, Ειρήνης Μαμάη, Λεό ντιου Πετμεζά, Ανδριανής Κολίτσα, Κατερινας Αποστολιάδου, Μαρίας Κοττά, Και της Παπανδρέου, Ελένης Βραχάτη, Αναστασίας Φερσέλη, Δανάης Γραμμένου, Ελέ νης Κατσούλα-Κορωναίου ,Εφης Ρουσογιαννάκη, Γιάννη Φυτίλη, Σπύρου Πηλι ούνη.
    Τα επιτεύγματα τους παραπέμπουν σε δημιουργίες των Μπουζιάνη, Λύτρα, Παρθέ νη, Τσαρούχη, Μόραλη, Γαίτη, Παπαλουκά, Γκίκα και άλλων διακεκριμένων δημι ουργών.
    Το Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου στη μακρόχρονη πορεία του είναι από τους λίγους εικαστικούς θεσμούς που έχει αναδείξει αρκετούς νέους δημιουργούς και βέβαια έχει ασχοληθεί με πολλούς αναγνωρισμένους.
    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης του Δήμου Πάρου.
    H επόμενη παρουσίαση της έκθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει σε γνωστό χώ ρο τέχνης της Παλλήνης . Τη θερινή περίοδο η έκθεση εκτός από τα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί σε Διεθνή Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών στη Βουλγα ρία και στη Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της ανακήρυξης της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών του Αιγαίου ‘’Η τέχνη ταξιδεύει με Ελληνικά χρώματα‘’ στην Κωνσταντινούπολη.

    To Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών του πολιτιστικού συλλόγου ‘’ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ’’ της Ανδρου με τίτλο ‘’Η τέχνη ταξιδεύει με Ελληνικά χρώματα‘’ συνεχίζει τη αξιόλογη καλλιτεχνική παρουσία του μετά τη νησιωτική Ελλάδα στη Κωνσταντινούπολη με μια νέα μεγαλειώδη έκθεση εικαστικών και αγιογραφίας με καταθέσεις διακεκριμένων Ελλήνων Ελλήνων και Διεθνών δημιουργών που ανήκουν στο δυναμικό του Συλλόγου.
    Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 εως τις 25Νοεμβρίου 2010 στο χώρο τέχνης της εκκλησίας του Αγ.Βασιλείου τελεί υπο την Αιγίδα του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κοινότητας της Κων/πολης.
    Συνεχίζοντας το σημαντικό πολύχρονο ταξίδι του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού το ‘’ΣΚΟΥΜΠΙ’’ διανύει αποκλειστικά ενδιαφέ ρουσες διαδρομές που χάραξαν το πλέον σύγχρονο και μοναδικό τρόπο επι κοι νωνίας με το φιλότεχνο ευρύ κoινό .
    Οι διαδοχικές σπονδυλωτές εκθέσεις που προβάλλονται σε sites,blogs στα ελληνι κά και διεθνή ΜΜΕ εκτίθενται αποκλειστικά αυθεντικά έργα τέχνης και οι εκθέσεις του ΜΜΕ ενώ θεωρούντε εφάμμιλες με τις εκθέσεις των ιδρυμάτων Γουλανδρή και Κυδωνιέως.
    O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που μαζί με τη πρόεδρο του ΣΚΟΥΜΠΙ Ειρήνη Μαμάη διοργανώνουν το Φεστιβάλ επισημαίνει πως :’’H οσμωτική μέθεξη που δημιουργεί ως εικαστικός θεσμός το Φεστιβάλ προέρχεται από την εξέλιξη των θέσεων στην δημιουργία που τολμούν οι εξαίρετοι καλλιτέχνες που συμμετέ χουν . Στις εκθέσεις συνυπάρχουν πολλές μορφές απόδοσης :ζωγραφική, γλυ πτική, υαλογλυπτική, ξυλογλυπτική, ψηφιδωτά, φωτογραφία, κολάζ, αγιογραφία και συνθ σεις που αξιοποιούν τομές ενδυναμώνοντας την αισθαντικότητα της προοπτικής . Οι συλλήψεις συνειδητοποιούν το θεατή παρέχοντας τη γνώση της απτότητας και τη σχετικότητα στην υφή κάθε ματιέρας. Σε κάθε έκθεση οι δημιουργοί συμμετέχουν με διαφορετικά έργα τους ενώ ανανεώνονται οι συμμετοχές που πάντα επιλέγοντε από επιτροπή κορυφαίων ιστορικών τέχνης και πνευματικών ανθρώπων. Οι πρωτότυποι ρυθμοί του Φεστιβάλ για την Ελλάδα εχουν σταθεί παράδειγμα και έναυσμα για τη δημιουργία παρόμοιων εκθέσεων και αποτελούν σχολή προσέγγισης και προβολής του σύγχρονου δημιουργού. Ετερόκλητες ομοιογένειες δημιουργούνται από τη σύζευξη των καλλιτεχνών και στη παρούσα εικαστική κατάθεση.
    Η ενότητα των έργων τους προέρχεται από το συνδυασμό της εννοιακής συνει δησιακής συγκυρίας με το ρεαλιστικό στοιχείο που επιδιώκουν οι συγκεκριμένοι δημιουργοί. Μέσα από νεωτεριστικές και πρωτότυπες προσεγγίσεις δένουν ευπρόσδεκτα ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις σε γραμμικές ματιέρες με αλλοτε αφαιρετικές εικόνες και άλλοτε από τυπώνοντας μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας. Μεταφέρουν μια μνημονική διάθεση με αποσπασματικό κλοιό από ονοματογραφικές σωματογραφίες, έντεχνες συλλήψεις, εκλεκτιστικά ιδεογράμματα και ιδιότυπα νεφελώματα. Η πλήρης όσμωση των δυνάμεων προκαλείτε ευθύβολα από ένα δρώμενο ανεπανάληπτης ευκρίνειας που οδηγεί το θεατή στα μονοπάτια της εικαστικής μέθεξης.’’
    Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήρια για τις δραστηριότητες του ΣΚΟΥΜΠΙ εστειλαν αρκετές πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες καθώς και ο Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.
    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καταξιωμένος στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος της Άνδρου ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'' στα πλαίσια της συνέχισης των διακεκριμένων και θεσμικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ανά τον κόσμο του και μετά την τεράστια επιτυχία που αποκόμισε από τη καλοκαιρινή έκθεση του στη Μύκονο οργανώνει ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ το Σεπτέμβριο 2011 στη Πάρο απο τις 15 εως τις 30 του μηνός στο γνωστό χώρο τέχνης ''Αγιος Αθανάσιος '' στη περιοχή της Νάουσας Πάρου.
    Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη έκθεση του Συλλόγου τον Ιούλιο 2011 στη Μύκονο θεωρήθηκε από τα ΜΜΕ, τα sites και τα Blogs ''το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού 2011'', και καταγράφτηκε ως'' ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό event και happening'' που τίμησαν με τη παρουσία τους πλήθος φιλότεχνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Σε ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου διαβάσαμε επίσης πως ''τέτοια τεράστια κοσμοσυρροή δεν παρατηρήθηκε σε άλλη έκθεση τα τελευταία χρόνια στο νησί της Μυκόνου'', και οτι ''η έκθεση στάθηκε τουριστικός πόλος έλξης σε μια διαφορετική από άλλες χρονιές θερινή περίοδο''.
    Ανάμεσα στους επισκέπτες της ήταν καλλιτέχνες ,πνευματικοί άνθρωποι, προσωπικότητες του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου, πολιτικοί παράγοντες του τόπου που θαύμασαν τους εξαιρετικούς πίνακες και τις καταθέσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών ,με τις ενότητες των αφιερωμάτων στους κορυφαίους μύστες: Τσαρούχη, Ροιλό, Λύτρα, Παπαλ​ουκά, Γαίτη, Μόραλη, Γκύζη, Αρ​γυρό, Μαυροειδή, Τέτση και Χαλεπά.
    Την έκθεση κάλυψαν φωτογραφικά και διεθνή Πρακτορεία.
    Η έκθεση της Μυκόνου απέσπασε θετικά και εγκωμιαστικά σχόλια από το διάσημο σχεδιαστή μόδας Γιάννη Γαλάτη, τους διεθνείς Ιστορικούς τέχνης Kάτια Velonia -Dardano,Plamen Bonem ,Marian Alex και από πολλούς άλλους.

    Στην έκθεση της Πάρου η θεματολογία είναι ελεύθερη.
    Μπορούν να λάβουν μέρος δημιουργοί διαφόρων ειδικοτήτων όπως ζωγράφοι ,γλύπτες, αγιογράφοι, κατασκευαστές και άλλοι .
    Για τη συμμετοχή τους οι καλλιτέχνες πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Πρόεδρο του Συλλόγου κα Ειρήνη Μαμάη η οποία θα επιλέξει τα έργα των δημιουργών όπως πάντα σε συνεργασία με επιτροπή επιφανών Ιστορικών Τέχνης της οποίας προίσταντε οι Ιστορικοί Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και Γιώργος Μαμάης ,στο τηλέφωνο 2282071467

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΤΕΧΝΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος «Το Σκούμπι» της Άνδρου μετά από τις σημαντικές παρουσίες του το περασμένο χρόνο στο ιστορικό Ελαιοτριβείο στο Ανω Γαύριο της Ανδρου ,στο πύργο τέχνης Μπριολέ στο Παρίσι και στο Μέγαρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά παρουσιάζει ενα νέο δρωμενο τέχνης με τίτλο:''Η τέχνη ταξιδεύει στη Καλλιθέα''
    στο πολιτιστικό κέντρο ''Μελίνα Μερκούρη''του Δήμου Καλλιθέας,Μεγγίστης 18-20 στη Καλλιθέα.

    Ο Σύλλογος ''Το Σκούμπι'' στη μακρόχρονη,δυναμική και διαχρονική πορεία του μέσα από εκθέσεις και Φεστιβάλ ανά τον κόσμο έχει παρουσιάσει το έργο των σημαντικότερων εκπροσώπων του εικαστικού χώρου,αποφοίτων ανώτατων σχολών καλών τεχνών,καθηγητών,βραβευμένων ,μελών σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τέχνης ,διακεκριμένων και καταξιωμένων δημιουργών προσφέροντας μια σύγχρονη και ουσιαστικά δομημένη γέφυρα επικοινωνίας και προβληματισμού για τη τέχνης με το ευρύ φιλότεχνο και μυημένο κοινό.
    Ο Σύλλογος συνεργάζεται με επιφανείς ιστορικούς τέχνης, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που λειτουργούν ως σύμβουλοι στις διοργανώσεις του.
    Tα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα και σε νέους σύγχρονους ταλαντούχους δημιουργούς να εκθέσουν και να προβάλουν την εικαστική εργασία τους μέσα από πετυχημένες σπονδυλωτές εκθέσεις άλλοτε με συγκεκριμένη θεματολογία και άλλοτε με ελεύθερο θέμα.
    Οι εικαστικές παρουσίες του συλλόγου προβάλλονται συχνά στα ελληνικά και διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που τις έχουν καταγράψει ως '' σημαντικά δρώμενα τέχνης και πολιτισμού'', ''εξαιρετικά happenings και events'','' πολυδιάστατες performances με ιδιότυπο concept και εκπληκτικό project'' και επίσης έχουν βραβευτεί.
    Σημαντικοί κριτικοί και ιστoρικοί τέχνης μιλούν αρκετά εγκωμιαστικά για κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 16 Ιανουαρίου 2013 στις 7.00 μμ και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2013.


    Την έκθεση επιμελήθηκε και θα προλογίσει ο θεωρητικός-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

    Την έκθεση θα χαιρετίσει ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος.

    Συμμετέχουν οι εμπνευσμένοι δημιουργοί:

    Σταματία Καππέ,Κωνσταντίνος Πίσπας,Ιλυα Λιακάκου-Θεοφιλίδου,Μarily Biotti -Xaga,Μαρία Ρετάλη,Ολυμπία Βογιατζή,Κωνσταντίνος Μίχος,Pettia Dimitrova,Αντιγόνη Καπνισάκη,Ελένη Αρμαδώρου,Ελένη Αναστασίου,Ελένη Υφαντίδου,Ρία Χανιώτη,Στέλλα Κοντοτσίτα,Ολυμπία Βέλλου,Ελένη Καρατζούνη,Μαριλύ Γουλάκου,Λεόντιος Πετμεζάς,Κρυσταλία Παναγιωταράκου,Ελένη Βασίλαρου,Βασίλειος Μόσχου,Δέσποινα Κουβάτσου,Γιώργος Γρηγορίου,Ερρίκος Μαμαλάκης,Κωνσταντίνος Τσαούσης,Αναστασία Μπαρούτα,Τάνια Λιττερίνα,Γιούλη Φαρατζή,
    Γιούλη Ράνιου-Μπαιρλή,Ειρήνη Μαμάη,Τσέκος,Ειρήνη Δούναβη,Ιωάννα Καλοδίκη,Μανταλένα Γκινοσάτη,Αναστασία Κατσιμπρή, ,Καλιόπη Σαμπερόγλου,Βασιλική Φωτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή